Pinar, (känd som @petite.foods på Instagram) är en matinspiratör som älskar het mat och som lagar allt turkiskt som hon åt under sin uppväxt. Inspirationen kommer från hennes mamma Süreyya. Här kommer recept på deras favoriträtt, Börek – turkiska filodegsknyten med köttfärsfyllning som serveras med en härligt het yoghurtsås.

BÖREK MED HET YOGHURTSÅS

Portioner: 4
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 30 min
Totaltid: 1h

Ingredienser

     Börek med köttfärs och potatis:
  • Ca 500 g filodeg, kyld
  • 500 g nötfärs
  • 2 rivna lökar
  • 3 potatisar kokta al dente och rivna
  • 2 äggulor 
  • 2 msk olivolja 
  • 1-2 tsk salt (eller efter smak) 
  • 2 tsk svartpeppar
  • 1 tsk Pul biber-chili
  • Nigellafrön
  • Sesamfrön
       Vitlöksyoghurt med chili:
     Pensling:

Tillagning

Börek med köttfärs och potatis
  1. Bryn färsen i matfett tills den är genomstekt. Tillsätt löken och kryddorna och fortsätt steka tills den blivit mjuk. Rör ner potatisen och stek ytterligare några minuter tills färsen, löken och potatisen är jämt fördelad. Ta bort från värmen och låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 200°. 
  3. Vispa ihop yoghurt och olivolja till en klumpfri smet. Om oljan separerar sig från yoghurten kan du använda dig av en stavmixer.  
  4. Lägg ut filodegsarken på en bricka och täck med en fuktig handduk. Arbeta med ett ark i taget. Skär varje ark i lika breda remsor, ca 10-12 centimeter. Pensla remsorna med yoghurtsmeten. Placera en rågad matsked köttfärsfyllning längst ner i högra hörnet av varje remsa, vik sedan från hörnet med fyllningen mot motsatt hörn och fortsätt vika åt varannat håll så att böreken får en trekantig form. 
  5. Placera färdigvikta börek på en plåt med bakplåtspapper. Vispa äggulorna med 2 msk olivolja. Pensla böreken med äggblandningen. Strö över nigellafrön och sesamfrön. Tillaga mitt i ugnen 25-35 minuter eller tills de har fått en gyllene färg.  

    Vitlöksyoghurt med chili 

    1. Skölj chilin och torka väl.
    2. Skär chilin i 1 cm tjocka skivor.
    3. Stek chilin i olja på hög värme några minuter eller tills de har fått färg. Tillaga sedan chilin på svag värme tills de blivit mjuka.
    4. Blanda turkisk yoghurt med riven vitlök och smaka av med salt. Rör ner önskad mängd chili i yoghurten, beroende på hur stark du vill ha den. 

      Servering

      Servera börek tillsammans med yoghurtsåsen och sallad. I Turkiet dricker man ayran eller svart te till börek!

     

Följ oss på Instagram