Yoghurtens historia

Yoghurt är ett av de äldsta producerade livsmedlen i människans historia. Än idag står naturell yoghurt för ett hälsosamt leverne. I Mesopotamien, där bland annat den forntidastaden Larsa låg och vars intressanta historia har gett upphov till namnet till vårt företag, anser de flesta historiker att världens första civilisation uppstod. Det var även här som de mjölkproducerande djuren tämjdes och konsten att bruka jorden växte fram.

Upptäckten av yoghurt skedde troligtvis av en tillfällighet, i Mesopotamien cirka 5000 f.Kr under ett lyckat misstag då människan försökte lagra mjölken i ett varmt klimat. Syrningsprocessen upptäcktes och yoghurt har inte bara överlevt in i modern tid utan har även spridit sig över hela världen.

Yoghurt-tillverkning
Yoghurt framställs av homogeniserad och därefter pastöriserad mjölk och grädde. Till skillnad från mjölk som ska användas till ost, grädde och smör både homogeniseras och pastöriseras mjölken. Med homogeniserad mjölk går det nämligen varken att vispa grädde eller tillverka smör eller ost. Under syrningsprocessen då mjölkens temperatur ligger mellan+20°C och +40°C tillsätts syrningskulturen som består av två sorters mjölksyrabakterier: Lactobacillus bulgaricus och Streptococcus thermophilus. Bakteriekulturen ger både en längre hållbarhet, tjockare konsistens och en syrligare smak, vilket ger yoghurten dess karakteristiska smak och struktur.

Därefter kyls yoghurten så att syrningsprocessen avbryts. För Larsas yoghurt i hink gäller en dag för mognad och en dag för avkylning. Efter dessa moment är yoghurten klar att levereras till Larsa och sedan till din butik där du hittar den i kyldisken.

Larsas grekiska yoghurt är en så kallad avrunnen yoghurt och görs enligt gammal grekisk tradition i Grekland vilket innebär att yoghurten produceras i en tank med en speciell filtrering där man låter yoghurten rinna av efter syrningen. Därefter fyller man upp yoghurten i vår 200 g kopp och kyler sedan ner den i ett kylrum där den får mogna innan den transporteras från Volos i Grekland hit till Sverige. Här kan du läsa mer om hur yoghurt tillverkas.

Glöm inte följa oss på Instagram!

Fler nyheter