Vitost är historia och Larsa en del av den

Vitostens historia är minst lika gammal som vår äldsta kultur. Visste du det? Den första civilisationen i Mellanösten växte fram i Mesopotamien längs de väldiga floderna Eufrat och Tigris, där staden Larsa har sitt ursprung. Från staden Ur i Mesopotamien har man även hittat de äldsta bevisen för osttillverkning. Staden ligger mellan floderna Eufrat och Tigris i nuv. Irak. En bildserie inhuggen på en 5000 år gammal tempelfris visar att sumererna som invandrat från det iranska höglandet var kunniga i konsten att tillverka vitost.

”Jag är uppväxt med vitost! Hemma hos oss fanns de alltid ayran, yoghurt och vitost i kylen och när man kom hem från skolan åt vi ofta en bit vitost tillsammans med nybakat tunnbröd. Jag minns de goda smakerna som om det var i går. Än idag så tar jag mig gärna en bit vitost mellan målen.”

- Husam Meizar VD & grundare av Larsa Foods, 1994

Tips!
Ringla gärna olivoljan över vitosten innan servering. Det lyfter fram smaken på ett gott sätt och mildrar sältan! Vill ha tips och inspiration kolla in vår Instagram eller våra recept!

Fler nyheter