
Tips på hur vi kommer tillbaka till vardagen med kostdoktorn Stephan Rössner
Höst, arbete, skola, rutiner- ganska skönt ändå!
Men hur tänker man då vid matbordet? Vår vän Stephan, delar med sig av värdefulla och goda råd:
1. Planera, planera, planera! Kolla erbjudanden och extrapriser. Handla så att det räcker till flera mål, gör middagens rester till morgondagens matlåda. Träna barnen på en ny grönsak varje vecka, läs recept och laga mat tillsammans!
2. För många betyder en bra frukost med fiberrikt bröd, gröt eller yoghurt och bra pålägg att man inte är vrålhungrig till lunch- och är nöjd med ”lagom” då.
Att hoppa över måltider ökar bara risken att man blir vrålhungrig och istället äter för mycket nästa gång.
3. Fettförsiktigt och fiberrikt… det håller fortfarande somett enkelt recept! Välj fettsnålare alternativ, grovt bröd och grönsaker med tuggmotstånd.
Grönsaksdisken är full med frukt och grönt som du kanske inte hade en aning om, våga pröva! 70% av svenska familjer lever på endast de tio vanligaste maträtterna- träna att vidga repertoaren! Ärtor, bönor, baljväxter och rotfrukter är billig och bra mat, nätet är fullt av läckra recept! Fisk är alltid bra mat, om än inte särskilt billig.
4. Var försiktig med högprocessad snabbmat- som ofta är både fet och fiberfattig, men..
5. När det är fest- så är det fest!!! Njut av maten utan dåligt samvete- festyran kompenserar du lätt med en bra vardagslunk dagen därpå.
6. Rör på dig, ta trapporna istället för hiss eller rulltrappor, en hållplats tidigare som avstigning- allt räknas!
Gör 2-3 gånger i veckan något som du blir svettig av och behöva duscha för efteråt! Gymkort om du kan och vill, men promenader är gratis!