Fetasallad med en twist

Medelhavskosten på Svenska – enligt Stephan Rössner

En svensk version av medelhavskosten. Varför då?
Jo, medelhavskosten har i studie efter studie visat sig skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom tycks den kunna minska risken för att utveckla diabetes typ 2 och alzheimerssjukdom. Men vad är det då för speciellt med detta kosthåll?

I medelhavsmaten ingår surdegsjäst bröd, grönsaker, rotfrukter, frukt samt oliver och olivolja. Men man äter också mycket baljväxter (ärter, linser och bönor), nötter och potatis. Kött, fisk, mejeriprodukter, ägg, smör och sötsaker ingår bara i mindre mängder. Fisk har alltid varit bra mat, då även feta fiskar är rika på det nyttiga fleromättade omega-3-fettet.

Idag är Medelhavet dessvärre rätt utfiskat och där liksom i Norden kommer en stor del av fisken från odlingar runt om i världen. Vilda gröna blad som olika sallater är också vanliga. Detta sätt att äta ger mycket vitaminer, antioxidanter, mineraler, fibrer, mycket enkelomättat fett och en bra dos fleromättade omega-3-fettsyror.

Men man behöver inte gå över ån efter vatten- Östersjön (the Baltic Sea) fungerar lika bra som Medelhavet.  En svensk forskare fick invånarna i Norrlandsstaden Bollnäs att lägga om matsedeln till svenska råvaror, som liknar vad man äter söderut- med samma bra resultat!
Fortsättning följer - för detta blev en spännande inbjudan till förnyelse!

Fler nyheter