Matsmart med Larsa!

Matsmart med Larsa! Lukta, känn, använd sunt förnuft! Vi alla har ett viktigt ansvar vad gäller hållbarhet. Det spelar ingen roll hur ekologiskt och närodlat vi handlar om vi ändå kastar bort hälften. Om bäst före datumet har passerats på någon produkt, använd dina sinnen och sunt förnuft! Släng ingen bra mat i onödan! Planera matinköp och utgå alltid utifrån vad som redan finns hemma! Vi har därför tagit fram några riktlinjer som man kan använda i vardagen:

Förvaring, temperatur och hållbarhet 

Färskvaror som yoghurt, Ayran, Lassi, Kefir och vitostar är känsliga och kräver kyla och rätt temperatur för att inte bli dåliga. Vi rekommenderar max +6 till +8 grader för alla våra produkter.

Hur du ska tänka matsmart med yoghurt

Yoghurt är en syrad mjölkprodukt med relativt lång hållbarhet. Förvara yoghurten ordentligt kyld så håller den oftast 7–10 dagar efter bäst före-datum. Öppnad förpackning kan användas 5-7 dagar eller tills den inte smakar gott längre.

Vitost

Hur kan du vara matsmart när det kommer till vår vitost? Det mjölkaktiga saltvattnet som vitosten ligger i ser kanske inte så aptitligt ut men är nödvändigt för att förhindra att vitosten blir dålig. En öppnad vakuumförpackad vitost bör konsumeras inom 2 till 4 dagar. Om du inte använder hela vitosten vid ett och samma tillfälle så förslut förpackning så väl du kan med en klämma eller lägg i en påse. Vitost som ligger i burk med saltlake har en något längre hållbarhet. Efter det att förpackningens lock är brutet bör vitosten konsumeras inom en vecka.

Labneh ligger i olja och har en hållbarhet på 6 månader under förutsättning att du alltid använder rena bestick. Under extra varma dagar är det bra att använd kylbox till dina färskvaror på väg hem från butiken. Då håller de bäst. Övrigt så lita på sunt förnuft och smak och luktsinnen. Behöver du inspiration med vad du kan använda din vitost till och hjälp med att tänka matsmart kan du kolla in vår Instagram för recepttips. 

Har du ytterligare frågor eller funderingar kring någon av våra färskvaror så är du alltid välkommen att ringa eller maila oss här