Gör din egen yoghurtglass!

Frozen yoghurt eller yoghurtglass är ett bra alternativ till glass, som vanligt när du gör något hemlagat kan du skära ner på socker och se till att använda bättre råvaror och välja dina personliga favoritsmaker. Det bästa av allt är att hemmagjord yoghurtglass är super enkelt att göra och när du väl har lärt dig grunderna, kan du låta fantasin flöda!

Vi har i våra recept gjort försökt tänka att det ska vara så enkelt som möjligt att komma igång. Om du inte har en glassmaskin hemma så gör det ingenting du kan få ett bra resultat med en vanlig mixer. Känner du dig inspirerad redan nu så har vi flörutom recept även gjort upp en liten lista vad som kan vara bra att ha hemma.

Grundrecept:
2 -3 portioner yoghurtglass

  • 250 g (Får, grekisk yoghurt eller Larsa yoghurt)
  • 1 dl grädde
  • 1/2 dl agavesirap
  • 1 st vaniljstång


Förberedelse:
 Glöm inte att ställa in glass skålen i frysen kvällen innan (om din glassmaskin saknar kompressor). Låt även spritspåsen och knoppen ligga i frysen så att de blir riktigt kalla.

Gör så här
Vispa grädden till fast skum. Dela vaniljstången och skrapa ur innehållet. Blanda ner vaniljfrön och agavesirap i grädden. Vänd därefter ned yoghurten och vispa samman. Frys yoghurtglassen antingen i frysen eller i en glassmaskin. I frysen behöver den stå ca 3 timmar. Rör om ordentligt varje halvtimme. Detta är en liten nackdel om du inte har en glassmaskin. I glassmaskin tar det ca 20-25 minuter innan glassen är klar.

När vi testat olika yoghurtrecept så har vi kommit fram till att hemmalagad yoghurtglass ska ätas direkt och blir inte tyvärr inte lika god av att förvaras i frysen. Serverar som den är, spritsa upp i portionsskålar och toppa med dina favorit bär, hackade nötter. En hemmagjord varm bärsås är också otroligt gott till just det här receptet!

Redskap
Stavmixer: Ett av det enklaste sättet att göra glass (och minst lika gott). Det du behöver är fryst frukt eller bär som du mixar med din yoghurt blandningen. Sätt därefter tillbaka den färdigblandade mixen i cirka 1 timme i frysen.

Glassmaskin med kompressor: Klarar av frysningen själv men är betydligt dyrare än utan kompressor.

Glassmaskin utan kompressor. Viktigt att komma ihåg att låta frys skålen ska stå minst 12 timmar i frysen innan användning. Vi har i våra recept använt oss av en glassmaskin utan kompressor.

Sötningsmedel
Agavesirap
Stevia
Honung

Topping
Nötter (valnötter, cashew, pistage)
Frukt (blåbär, hallon, jordgubb, mango, kiwi)
Sås

Servering
Glass skopa
Spritspåse
Matsked

Fler nyheter