
Medelhavskosten på Svenska – enligt Stephan Rössner, del II
Varför är då medelhavskosten så bra?
Jo, mat med mycket frukt och grönt, olivolja och nötter är bra för hjärta och kärl. Så har man ätit i medelhavsländerna, även om moderna tiders snabbmat dessvärre har ändrat de gamla traditionella kostråden även där. Det finns skräpmat även i Neapel!
Men det går alltså utmärkt att byta ut råvarorna från Medelhavet mot svenska med en liknande god effekt på blodfett, blodtryck och blodsocker och till och med visst skydd mot tumörsjukdomar (särskilt i mag-tarmregionen) och mot demens. Vikten går dessutom ner och magen mår bättre. På köpet slår vi ju även ett slag för miljön genom att välja närodlat och dessa råvaror är dessutom billiga- ett nog så viktigt argument i dessa dagar. Så- vad väljer vi nu hemma i Sverige?
Fibrer
Fiberrikt grovt bröd har vi ju alltid haft tillgång till- ett bättre val än degiga frallor. En större mängd grönsaker, frukt och nötter ger oss bra fibrer.
De sänker kolesterolvärdet. Det gör även den spannmål som odlas hos oss såsom havre och korn, innehåller fibrer (s k betaglukaner), som sänker kolesterolvärdet. Fiberrik kost har dokumenterat god effekt på tarmfunktionen, motverkar förstoppning och skyddar mot tarmfickor och tumörer.
Fetter
Olivoljan kan bytas mot närodlad rapsolja som har en närmast identisk fettsyresammansättning. Förr sökte man begränsa det totala fettintaget i maten, numera lägger man större vikt vid att fettet skall vara av rätt fleromättad sort.
Frukt
Citrusfrukter, persikor, druvor och fikon som vi för dyra pengar importerar från Södern kan vi lätt ersätta med nordiska bär och frukter som äpplen, päron, körsbär och plommon och allt annat vi hittar i skog och mark.
Grönsaker
Rotfrukterna, potatisen, kål av skilda slag och många av de färska grönsakerna är desamma hos oss som kring Medelhavet. Baljväxter spelar också en stor roll och vi äter ju traditionellt både bruna bönor och gula ärter. Men även sockerärter, bondbönor och andra gröna bönor hör till vårt eget matkulturarv. Numera odlas allt flerasorters ärt- och bönväxter. Här måste vi tänka om. Sallad, gurka och tomat, som vi ju är vana vid, är utöver vitaminer nästan bara vatten. Det finns faktiskt mera vatten i en gurka än i Kattegatt!
Kött
Rött kött ses mera som ett tillbehör- de stora blodiga biffarnas tid går mot sitt slut. Det finns alltså mycket som talar för att vi har hälsovinster att uppnå genom att välja den nordiska motsvarigheten till Medelhavets traditionella kostmönster. Att detta dessutom är billig mat gör inte saken sämre i dessa dyrtider.
Mejeri
Sverige är ett land med mejerikultur. Men för att hålla fetthalten nere är det bra att läsa på etiketten och välja ett så fettsnålt alternativ som möjligt. Youghurt innehåller två sorters bakterier, som dels syrar mjölken, dels äter upp mjölksockret. Därmed blir laktoshalten också betydligt lägre och magen mår bra.
Fortsättning följer….

