De dolda matinspiratörerna

Om du älskar mat med smak av Östra Medelhavet och Mellanöstern, har du kanske redan inspirerats av matprofilerna av @ChristinKashou, @AadelKersh och @PetiteFoods härliga recept på sociala medier och på restauranger på söder. Men varifrån har de egentligen fått sin inspiration och matlagningskunskap? Följ med och träffa deras okända matinspiratörer, lär dig deras kökshemligheter och få deras favoritrecept.

Christin & Marlene Kashou

Varifrån kommer Sveriges Mästerkock 2021 @ChristinKashous inspiration? Det enkla svaret är från hennes mamma Marlene. I detta avsnitt får du följa med hem till köket i barndomshemmet i Upplands Väsby och lära dig laga deras favoriträtt Kousa Mahshi bil Laban från familjen Kashous älskade och välanvända kokbok. Eller som Marlene själv säger: Squash i yoghurt, helt enkelt.

Se favoritrecept

Pinar & Süreyya Bakirdan

Pinar Bakirdan (känd som @petite.foods på Instagram) är en matinspiratör som älskar het mat och som lagar allt turkiskt som hon åt under sin uppväxt. Inspirationen kommer från hennes mamma Süreyya och nu har du chans få lära dig laga deras favoriträtt Börek – turkiska filodegsknyten med köttfärsfyllning som serveras med en härligt het yoghurtsås. Så följ med in i köket, se Pinar och Süreyya laga mat tillsammans och lär dig några av deras favoritrecept.

Se favoritrecept

Aadel & Maxos Kersh

@AadelKersh är en inspirerande matkreatör som också står bakom flera spännande restauranger som @bitzahornstull, @pizzerian.nu och kafferosteriet @kershkaffe i Stockholm. Men varifrån har han fått all sin kunskap och inspiration? Svaret hittar du hos pappa Maxos som lärt Aadel och hans bröder allt han kan om mat – inklusive konsten att hacka persilja. Nu har du chans att få följa med hem till deras kök och lära dig att laga Manoush med Labnehbollar och Zaatar, serverad med en fräsch gurksallad med myntayoughurt.

Se favoritrecept

Squash i yoghurtsås

Kousa Mahshi bil Laban, eller som Marlene själv säger: Squash i yoghurt, helt enkelt.

Se recept

Börek med het yoghurtsås

Turkiska filodegsknyten med köttfärsfyllning som serveras med en härligt het yoghurtsås.

Se recept

Manoush med Labneh, Zaatar och gurksallad

Manoush med labnehbollar och zaatar serverad med en fräsch gurksallad med myntayoughurt!

Se recept

Mer om de dolda matinspiratörerna

De senaste åren har vi fått många nya matprofiler med rötter i Medelhavet och Mellanöstern.
De syns och inspirerar oss i sociala medier och TV. Men bakom varje framgångsrik matprofil finns också ofta en person som inte fått så mycket uppmärksamhet som den förtjänar. En mamma, en pappa, en mormor eller kanske en farfar med ett brinnande matlagningsintresse och en stor kunskap. En dold kökshjälte som tagit med sig sin familjs matkultur och familjerecept till sitt nya hemland och sedan fört vidare mattraditionerna till sina barn.

Nu vill vi lyfta fram dessa inspiratörer och deras kokkonst i ljuset, så att du kan lära känna deras färgstarka livshistoria och upptäcka den underbara maten och råvarorna från Östra Medelhavet och Mellanöstern. För när vi öppnar dörren till våra kök och bjuder på vår favoritmat, bjuder vi också in varandra till våra liv och bygger broar till varandras hjärtan med hjälp av maten.