De dolda matinspiratörerna

Om du älskar mat med smak av Östra Medelhavet och Mellanöstern, har du kanske redan inspirerats av matprofilerna av @ChristinKashou, @AadelKersh och @PetiteFoods härliga recept på sociala medier och på restauranger på söder. Men varifrån har de egentligen fått sin inspiration och matlagningskunskap? Följ med och träffa deras okända matinspiratörer, lär dig deras kökshemligheter och få deras favoritrecept.

Christin och Marlene Kashou

Varifrån kommer Sveriges Mästerkock 2021 @ChristinKashous inspiration? Det enkla svaret är från hennes mamma Marlene. I detta avsnitt får du följa med hem till köket i barndomshemmet i Upplands Väsby och lära dig laga deras favoriträtt Kousa Mahshi bil Laban från familjen Kashous älskade och välanvända kokbok. Eller som Marlene själv säger: Squash i yoghurt, helt enkelt.

Se favoritrecept

Pinar (Petite foods)
och Süreyya Bakirdan

Pinar Bakirdan (känd som @petite.foods på Instagram) är en matinspiratör som älskar het mat och som lagar allt turkiskt som hon åt under sin uppväxt. Inspirationen kommer från hennes mamma Süreyya och nu har du chans få lära dig laga deras favoriträtt Börek – turkiska filodegsknyten med köttfärsfyllning som serveras med en härligt het yoghurtsås. Så följ med in i köket, se Pinar och Süreyya laga mat tillsammans och lär dig några av deras favoritrecept.

Se favoritrecept

Aadel och Maxos Kersh

@AadelKersh är en inspirerande matkreatör som också står bakom flera spännande restauranger som @bitzahornstull, @pizzerian.nu och kafferosteriet @kershkaffe i Stockholm. Men varifrån har han fått all sin kunskap och inspiration? Svaret hittar du hos pappa Maxos som lärt Aadel och hans bröder allt han kan om mat – inklusive konsten att hacka persilja. Nu har du chans att få följa med hem till deras kök och lära dig att laga Manoush med Labnehbollar och Zaatar, serverad med en fräsch gurksallad med myntayoughurt.

Se favoritrecept

Christin och Marlene Kashous Kousa Mahshi bil Laban – Squash i yoghurt, helt enkelt


Ingredienser

10-12 stycken små squash

Fyllning

2 dl grötris
300 g nötfärs
1 msk krydddpeppar
1 msk svarpeppar
1 msk salt
1 tsk kanel
1 tsk muskotnöt
1 msk rapsolja

Yoghurtsås

1 liter Larsa grekisk yoghurt 10%
2 st ägg
1 tsk salt

Garnityr

10 st vitlöksklyftor
1 tsk salt
1⁄2 dl rapsolja
1 dl pinjenötter
2 msk torkad mynta

Gör så här:

  1. Börja med att gröpa ur alla squash och ta bort så mycket av innanmätet som möjligt.
  2. Skölj riset ett par gånger med kallt vatten och blanda ihop alla ingredienser till fyllningen. Fyll sedan squashen till hälften, detta för att riset måste få utrymme att svälla.
  3. Fyll en kastrull med vatten och koka upp. När vattnet kokar lägger du i den fyllda squashen med ett mindre lock på som hjälper till att trycka ner squashen under vattenytan. Låt koka i ca 30 minuter tills köttet och riset tillagats och squashen blivit något mjukare. Du kan testa sticka en kniv i squashen för att känna om den är tillagad, precis som med en potatis.
  4. Under tiden kan du i en annan kastrull blanda ner alla ingredienser till yoghurtsåsen. Värm upp kastrullen på låg värme tills såsen börjar sjuda. Var försiktig med värmen eftersom yoghurtsåsen lätt skär sig.
  5. Stek pinjenötter i lite rapsolja och lägg åt sidan.
  6. Skala vitlöksklyftor och mortla. Hetta upp lite extra olja och stek tills vitlöken fått en gyllenbrun färg. Spara både vitlöken och oljan.
  7. När squashen kokat färdigt, flytta över dem i yoghurtsåsen och häll över 1-2 dl av vätskan som squashen kokat i och blanda i torkad mynta.
  8. Servera i djupa skålar och toppa med pinjenötter, friterad vitlök, vitlöksolja och lite extra torkad mynta.

Pinar och Süreyya Bakirdans Börek med het yoghurtsås


Ingredienser

Börek med köttfärs och potatis

Ca 500 g filodeg, kyld
500 g nötfärs
2 rivna lökar
3 potatisar kokta al dente och rivna
2 äggulor 
2 msk olivolja 
1-2 tsk salt (eller efter smak) 
2 tsk svartpeppar
1 tsk Pul biber-chili
Nigellafrön
Sesamfrön

Vitlöksyoghurt med chili 

4 dl turkisk yoghurt
2 vitlöksklyftor
5-10 cin biber-chili
Salt 
Matolja

Pensling 

2 dl olivolja
1,5 dl turkisk yoghurt 

Gör så här:

Börek med köttfärs och potatis

  1. Bryn färsen i matfett tills den är genomstekt. Tillsätt löken och kryddorna och fortsätt steka tills den blivit mjuk. Rör ner potatisen och stek ytterligare några minuter tills färsen, löken och potatisen är jämt fördelad. Ta bort från värmen och låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 200°. 
  3. Vispa ihop yoghurt och olivolja till en klumpfri smet. Om oljan separerar sig från yoghurten kan du använda dig av en stavmixer.  
  4. Lägg ut filodegsarken på en bricka och täck med en fuktig handduk. Arbeta med ett ark i taget. Skär varje ark i lika breda remsor, ca 10-12 centimeter. Pensla remsorna med yoghurtsmeten. Placera en rågad matsked köttfärsfyllning längst ner i högra hörnet av varje remsa, vik sedan från hörnet med fyllningen mot motsatt hörn och fortsätt vika åt varannat håll så att böreken får en trekantig form. 
  5. Placera färdigvikta börek på en plåt med bakplåtspapper. Vispa äggulorna med 2 msk olivolja. Pensla böreken med äggblandningen. Strö över nigellafrön och sesamfrön. Tillaga mitt i ugnen 25-35 minuter eller tills de har fått en gyllene färg.  

Vitlöksyoghurt med chili 

  1. Skölj chilin och torka väl.
  2. Skär chilin i 1 cm tjocka skivor.
  3. Stek chilin i olja på hög värme några minuter eller tills de har fått färg. Tillaga sedan chilin på svag värme tills de blivit mjuka.
  4. Blanda turkisk yoghurt med riven vitlök och smaka av med salt. Rör ner önskad mängd chili i yoghurten, beroende på hur stark du vill ha den. 

Servera börek tillsammans med yoghurtsåsen och sallad. I Turkiet dricker vi ayran eller svart te till börek!

Aadel och Maxos Kershs Manoush med Labnehbollar och Zaatar & gurksallad med myntayoghurt


Ingredienser

Gurksallad med myntayoghurt

Larsa grekisk yoghurt 0 % eller 10 %
1/2 gurka
Torkad mynta
1-2 msk olivolja
1/2 knippe persilja
1 vitlöksklyfta
En skvätt vitvinsvinäger
Salt

Manoush med Labneh och Zaatar

Pitabröd
Larsa Labnehbollar
Zaatar
Larsa fetaost
Färsk tomat
Färsk mynta

Gör så här:

Gurksallad med myntayoghurt

  1. Finhacka persilja och vitlök
  2. Gör en örtolja genom att blanda persiljan och vitlöken med olivolja och vitvinsinäger
  3. Skala och skiva gurka i halvtjocka bitar och låt marinera i örtoljan i 5-10 minuter
  4. Blanda Larsa grekisk yoghurt med torkad mynta och smaka av med salt
  5. Lägg myntayoghurt på en tallrik och toppa med den marinerade gurkan
    Smaka av med havssalt och garnera med färsk mynta

Manoush med Labneh och Zaatar

  1. Värm ugnen till 200° 
  2. Blanda Larsa Labnebollar med lite olivolja och Zaatar till en smet
    Smeta på blandningen på ett bröd (helst pitabröd eller valfritt gott bröd) 
  3. Släng in i ugnen, ca 8-10 min tills brödet blir rostat och krispigt
  4. Toppa med skivad färsk tomat, myntablad och smulad Larsa fetaost

Sugen på mer?

Kolla in alla våra härliga recept spännande produkter med smak från Östra Medelhavet och Mellanöstern här!

Mer om De dolda matinspiratörerna

De senaste åren har vi fått många nya matprofiler med rötter i Medelhavet och Mellanöstern. De syns och inspirerar oss i sociala medier och TV. Men bakom varje framgångsrik matprofil finns också ofta en person som inte fått så mycket uppmärksamhet som den förtjänar. En mamma, en pappa, en mormor eller kanske en farfar med ett brinnande matlagningsintresse och en stor kunskap. En dold kökshjälte som tagit med sig sin familjs matkultur och familjerecept till sitt nya hemland och sedan fört vidare mattraditionerna till sina barn.

Nu vill vi lyfta fram dessa inspiratörer och deras kokkonst i ljuset, så att du kan lära känna deras färgstarka livshistoria och upptäcka den underbara maten och råvarorna från Östra Medelhavet och Mellanöstern. För när vi öppnar dörren till våra kök och bjuder på vår favoritmat, bjuder vi också in varandra till våra liv och bygger broar till varandras hjärtan med hjälp av maten.

Vår passion

På Larsa arbetar vi passionerat med matkulturen kring Östra Medelhavet och Mellanöstern och vi vill få ännu fler att upptäcka den fantastiska maten som vi själva är uppväxta med. Många av produkterna i vårt sortiment står förutom för reseminnen och genuina smaker även för hälsa, tillhörighet, gemenskap, mångfald och integration. Detta är vi både stolta och tacksamma för! Kulturen vi ärvt, tagit vidare och som från början varit en viktigt grund för vårt företag. Läs mer om vår passion för mat och integration här.