Granola bars kan vara goda som mellanmål eller frukost när man är på språng. Förbered gärna i förväg och ät när energinivån blir låg. Variera receptet med favoritnötter, torkad frukt och bär. Den härliga yoghurtglazen är pricken över i:et!
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 2 h
Total tid: 2 h 15 min
Granola bar med yoghurtglaze
Ingredienser
Granola bars:
- 5 dl havregryn
- 3.5 dl kalaspuffar
- 2 dl jordnötssmör eller cashewsmör
- 1 dl kokosflingor
- 3 msk krossade nötter (t ex cashew, mandel)
- 1,5 dl honung
- 1 dl frystorkade bär (t ex hallon, blåbär)
- 1 tsk vaniljpulver
- 0,5 tsk salt
Yoghurtglaze: - 5 dl florsocker
- 1 dl Larsa grekisk yoghurt
- 2 msk honung
- 1 msk vatten
- 1 msk gelatinsocker
- 1 krm salt
Tillagning
- Vänd ner jordnötssmör/cashewsmör och honung i en skål och mikra i ca 45 sekunder.
- Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl.
- Klä en ugnsform 33 x 23 x 5 i bakplåtspapper och pressa ner mixen i formen.
- Frys ner i cirka 2 timmar, ta sedan ut och skär bitar i önskad storlek och lägg tillbaka bitarna i frysen.
Glaze:
- Vispa in gelatinsocker med vatten, låt stå i 10 minuter.
- Blanda ihop yoghurt, honung och salt och mikra i 15 sekunder, alternativt hetta upp i kastrull.
- Blanda och mikra (hetta upp) därefter i ytterligare 15 sekunder.
- Vispa in gelatinet i den varma yoghurtmixen.
- Häll över florsocker och vispa mixen slätt i några minuter.
- Doppa varje bar i yoghurtmixen och rada upp dem i en bakplåtsklädd form, låt det gärna vara några cm avstånd mellan varje bar.
- Täck dem inte utan låt baren, med glaze sidan uppe, stå i ett dygn eller tills glazen stelnat. Om man önskar kan man vända på dem och ringla över glaze även på den andra sidan.
- Låt stå för att stelna i ytterligare ett dygn.
Följ oss på Instagram!