De här vackra äppelrosorna är små underbara bakverk som är förvånansvärt enkla att få till. Smakar ljuvligt serverade nygräddade med en klick yoghurtgrädde!

Äppelrosor med yoghurtgrädde

Portioner: 4 – 6
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 20 min
Totaltid: 45 min

Ingredienser

     Äppelrosror:
  • 2 st ark smördeg, fryst
  • 2 st äpplen, gärna svenska
  • 3 msk aprikossylt
  • 0,5 citron, saften
  • Kanel
  • Socker
  • Florsocker, till garnering
       Yoghurtgrädde:

Tillagning

  1. Tina smördegsarken på köksbänken
  2. Dela äpplena på mitten och ta bort kärnhuset. Skär äpplena i tunna, jämna skivor, använd gärna en mandolin.
  3. Blanda vatten och citronsaft i en mikrosäker skål, lägg i äppelskivorna, mikra ca 2 min el tills de mjuknat något och är följsamma. Låt dem rinna av (om man inte har mikro så går det även att använda varmt vatten).
  4. Kavla ut smördegsarken och skär på längden i långa remsor.
  5. Bred ut mycket tunt med smör på remsan, bara så att kanel och socker fastnar, strö över detta. Man kan även komplettera med aprikossylt. Dela därefter varje remsa på mitten.
  6. Fördela och lägg äppelskivorna omlott på smördegsremsan, så att de sticker upp som halvmånar vid ena smördegskanten.
  7. Rulla ihop till rosor och ställ i stadiga muffins eller aluminiumformar.
  8. Grädda i 200° i 20–25 min eller tills de har fått fin färg och puffat upp.
  9. Under tiden dina rosor bakas klart i ugn vispa grädde och vänd försiktigt ner Larsa Grekisk yoghurt. Låt stå svalt tills servering.
     

    Servering

    Garnera dina färdiggräddade äppelrosor med florsocker. Lägg upp på assiett och servera tillsammans med den svala luftiga yoghurtgrädden.

Följ oss på Instagram!