Varifrån kommer Sveriges Mästerkock 2021 @ChristinKashous inspiration? Det enkla svaret är från hennes mamma Marlene. Här får ni recept på deras favoriträtt Kousa Mahshi bil Laban, eller som Marlene själv säger: Squash i yoghurt, helt enkelt.
SQUASH I YOGHURT – KOUSA MAHSHI BIL LABAN
Portioner: 4
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 40 min
Totaltid: 1h
Ingredienser
10 – 12 stycken små squash
Fyllning:
- 2 dl grötris
- 300 g nötfärs
- 1 msk kryddpeppar
- 1 msk svartpeppar
- 1 msk salt
- 1 tsk kanel
- 1 tsk muskotnöt
- 1 msk rapsolja
Yoghurtsås:
- 1 liter Larsa grekisk yoghurt 10%
- 2 st ägg
- 1 tsk salt
Garnityr:
- 10 st vitlöksklyftor
- 1 tsk salt
- 0,5 dl rapsolja
- 1 dl pinjenötter
- 2 msk torkad mynta
Tillagning
- Börja med att gröpa ut alla squash och ta bort så mycket av innanmätet som möjligt.
- Skölj riset ett par gånger med kallt vatten och blanda ihop alla ingredienser till fyllningen. Fyll sedan squashen till hälften, detta för att riset måste få utrymme att svälla.
- Fyll en kastrull med vatten och koka upp. När vattnet kokar lägger du i den fyllda squashen med ett mindre lock på som hjälper till att trycka ner squashen under vattenytan. Låt koka i ca 30 minuter tills köttet och riset tillagats och squashen blivit något mjukare. Du kan testa sticka en kniv i squashen för att känna om den är tillagad, precis som med en potatis.
- Under tiden kan du i en annan kastrull blanda ner alla ingredienser till yoghurtsåsen. Värm upp kastrullen på låg värme tills såsen börjar sjuda. Var försiktig med värmen eftersom yoghurtsåsen lätt skär sig.
- Stek pinjenötter i lite rapsolja och lägg åt sidan.
- Skala vitlöksklyftor och mortla. Hetta upp lite extra olja och stek tills vitlöken fått en gyllenbrun färg. Spara både vitlöken och oljan.
- När squashen kokat färdigt, flytta över dem i yoghurtsåsen och häll över 1-2 dl av vätskan som squashen kokat i och blanda i torkad mynta.
Servering
- Servera i djupa skålar och toppa med pinjenötter, friterad vitlök, vitlöksolja och lite extra torkad mynta.
Följ oss på Instagram!