Varifrån kommer Sveriges Mästerkock 2021 @ChristinKashous inspiration? Det enkla svaret är från hennes mamma Marlene. Här får ni recept på deras favoriträtt Kousa Mahshi bil Laban, eller som Marlene själv säger: Squash i yoghurt, helt enkelt.

SQUASH I YOGHURT – KOUSA MAHSHI BIL LABAN

Portioner: 4
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 40 min
Totaltid: 1h

Ingredienser

10 – 12 stycken små squash   

     Fyllning:
  • 2 dl grötris
  • 300 g nötfärs
  • 1 msk kryddpeppar 
  • 1 msk svartpeppar 
  • 1 msk salt
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk muskotnöt
  • 1 msk rapsolja
       Yoghurtsås:
     Garnityr:
  • 10 st vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 dl pinjenötter
  • 2 msk torkad mynta

Tillagning

  1. Börja med att gröpa ut alla squash och ta bort så mycket av innanmätet som möjligt.
  2. Skölj riset ett par gånger med kallt vatten och blanda ihop alla ingredienser till fyllningen. Fyll sedan squashen till hälften, detta för att riset måste få utrymme att svälla.
  3. Fyll en kastrull med vatten och koka upp. När vattnet kokar lägger du i den fyllda squashen med ett mindre lock på som hjälper till att trycka ner squashen under vattenytan. Låt koka i ca 30 minuter tills köttet och riset tillagats och squashen blivit något mjukare. Du kan testa sticka en kniv i squashen för att känna om den är tillagad, precis som med en potatis.
  4. Under tiden kan du i en annan kastrull blanda ner alla ingredienser till yoghurtsåsen. Värm upp kastrullen på låg värme tills såsen börjar sjuda. Var försiktig med värmen eftersom yoghurtsåsen lätt skär sig.
  5. Stek pinjenötter i lite rapsolja och lägg åt sidan.
  6. Skala vitlöksklyftor och mortla. Hetta upp lite extra olja och stek tills vitlöken fått en gyllenbrun färg. Spara både vitlöken och oljan.
  7. När squashen kokat färdigt, flytta över dem i yoghurtsåsen och häll över 1-2 dl av vätskan som squashen kokat i och blanda i torkad mynta.

Servering

  1. Servera i djupa skålar och toppa med pinjenötter, friterad vitlök, vitlöksolja och lite extra torkad mynta.

Följ oss på Instagram