Det är ingen Lucia utan lussebullar! Här kommer vårt bästa recept på saftiga och fluffiga bullar. Lussekatterna har vi bakat med vår grekiska yoghurt 0% men det går utmärkt att byta ut det mot valfri Larsa yoghurt.

Förberedelse: 1h 30 min
Tillagning: 10 min
Totaltid: 1h 40 min

Lussebullar

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 125 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 2,5 dl Larsa Grekisk yoghurt
  • 1 g saffran (2 påsar)
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 0,5 tsk salt
  • 17 dl vetemjöl (1,1 kg)
  • Russin eller pärlsocker till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Tillsätt mjölk, saffran och yoghurt och värm till 37°C.
  4. Smula ner jästen i en degbunke och häll degspadet över.
  5. Rör om tills jästen löser sig. Tillsätt socker, salt, 1 ägg och det mesta av mjölet under omrörning. Täck över och låt jäsa i 30 minuter.
  6. Baka ut degen till lussekatter och garnera med russin/pärlsocker.
  7. Låt jäsa övertäckt i ytterligare 20-30 minuter.
  8. Pensla med uppvispat ägg.
  9. Grädda i mitten av ugnen 5-7 minuter.
  10. Låt svalna under bakduk.

Följ oss på Instagram