Hasselbackspotatis är en klassisk rätt tillagad i ugn tills den är krispig på toppen. Vi toppar med grovt hackade Kalamataoliver, rödlök, en klick krämig god grekisk yoghurt och ät som den är eller servera till fisk eller kyckling.

Ingredienser

  • 2 dl Grekisk yoghurt
  • 1 dl Kalamataoliver
  • 1 st rödlök
  • 6 – 8 st potatisar
  • 25 g smör
  • 1 dl ströbröd
  • Smör, till formen
  • Salt och vitpeppar efter tycke och smak

Gör så här:

Värm ugnen till 225°C. Skala och skåra potatisarna i tunna skivor men se till att de håller ihop i bottnen. Lägg potatisarna i en smord ugnssäker form. Smält smöret och pensla potatisarna. Strö över salt och peppar. Baka potatisarna i ugnen i ca 45 minuter, ös med smör lite då och då. Känn med en sticka att den är mjuk rakt igenom. Strö över ströbröd och låt allt få färg i ytterligare ca 10 minuter. Servera med en klick yoghurt samt lök och olivhack. Toppa gärna med färsk timjan.