Passa på att laga någon riktigt gott under pumpasäsongen. Vilken matpumpa du använder dig av spelar mindre roll. De flesta blir goda ugnsrostade. Här har vi använt oss av hokkiadopumpa och låtit den bakas mjuk i ugn. Detta kombinerar vi med en av våra goda vitostar – båda feta och salladsosten passar bra ihop med den rostade pumpan, om du vill kan du låta osten bakas med lite snabbt i ugnen för att få en mjukare konsistens och lite mildare smak. Servera med en dukkah, det vill säga en orientalisk nötblandning på rostade och mortlade pumpakärnor som smaksätts med sesam och korianderfrön. Toppa med lite citrondressad grönkål – sen har du en fantastisk god rätt!

Ingredienser

  • 1 st hokkiadopumpa, stor, skuren i fjärdedelar på längden och urkärnad
  • 1 pkt Larsa fetaost
  • 4 msk olivolja
  • Dukkah
  • Honung
  • Salt och peppar efter tycke och smak

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°C. Dela och kärna ut pumpan, skär ner i mindre bitar. Lägg i en ugnsfast form. Gnid in pumpaklyftorna med olivolja. Rosta pumpan i 15 – 20 minuter. Låt svalna. Salta och peppra. Vänd ner lite honung. Blanda i smulad fetaost och rör samman med pumpan och grovhackad bladpersilja. Låt salladen svalna innan den serveras. Strö slutligen dukkah över som pricken över i.

Dukkah är en kryddig egyptisk nöt- och fröblandning med koriander. Gör en stor sats och ha på jobbet – perfekt att strössla på sallader. Mortla 1 msk Chili flakes, 1 msk Korianderfrön, 2 msk sesamfrön, 1 dl pumpakärnor, 1 dl hasselnötter och 1 dl mandel, 1 nypa salt rosta i en torr varm stekpanna.

Receptet är framtaget av @tuvessonskan