En av våra samarbetspartners, Julia, personen bakom instagramkontot @tuvessonskan delar i kokboken ”käka grönt” med sig av ett gott recept med vitkål och yoghurt!  En av Julias bästa tips är att baka vitkålen i stora klyftor som får brännas lite lätt – för att sedan med brynt nötsmör, grönkålsallad och len yoghurt. Den perfekta bjudrätten och vi håller med!

Rostad vitkål med brynt hasselnötsmör, belugalinser, yoghurt och grönkålssallad

Portioner: 4
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 45 min
Totaltid: 60 min

Ingredienser

  • Ca 800 g vitkål 
  • 125–150 g smör
  • 2 dl vafri Larsa yoghurt, naturell
  • 2 dl kokta belugalinser
  • 1 dl rostade hasselnötter, grovhackade
  • 150 g grönkål, riven i mindre bitar
  • 2 msk rapsolja 
  • ca 2 msk olivolja 
  • 1/2 citron, saft 
  • 1 citron, i klyftor
  • 1 knippe färsk dill, plockad
  • Salt efter smak

Tillagning

Rostad vitkål: Dela vitkålen i grova klyftor. Lägg på en plåt, ringla över olja, salta och låt rosta i ugnen på 200° varmluft i 35–45 minuter, tills kålen har fått rikligt med färg, gärna blivit lite bränd, och är mjuk på insidan.

Brynt hasselnötssmör: Bryn smöret i en kastrull. Lägg i has­selnötterna och ställ åt sidan.

Grönkålssallad: Massera grönkålen mjuk i salt, olivolja och citronsaft.

Receptet och bild av @tuvessonskan, från boken ”Käka Grönt!” (Norstedts)

Servering

Lägg grönkålssalladen ovanpå den rostade vitkålen. Toppa med citronklyftor, dill och belugalinser. Servera med yoghurt vid sidan, samt det brynta smöret.