En av våra samarbetspartners, Julia, personen bakom instagramkontot @tuvessonskan delar i kokboken ”käka grönt” med sig av ett gott recept med vitkål och yoghurt! En av Julias bästa tips är att baka vitkålen i stora klyftor som får brännas lite lätt – för att sedan med brynt nötsmör, grönkålsallad och len yoghurt. Den perfekta bjudrätten och vi håller med!
Rostad vitkål med brynt hasselnötsmör, belugalinser, yoghurt och grönkålssallad
Portioner: 4
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 45 min
Totaltid: 60 min
Ingredienser
- Ca 800 g vitkål
- 125–150 g smör
- 2 dl vafri Larsa yoghurt, naturell
- 2 dl kokta belugalinser
- 1 dl rostade hasselnötter, grovhackade
- 150 g grönkål, riven i mindre bitar
- 2 msk rapsolja
- ca 2 msk olivolja
- 1/2 citron, saft
- 1 citron, i klyftor
- 1 knippe färsk dill, plockad
- Salt efter smak
Tillagning
Rostad vitkål: Dela vitkålen i grova klyftor. Lägg på en plåt, ringla över olja, salta och låt rosta i ugnen på 200° varmluft i 35–45 minuter, tills kålen har fått rikligt med färg, gärna blivit lite bränd, och är mjuk på insidan.
Brynt hasselnötssmör: Bryn smöret i en kastrull. Lägg i hasselnötterna och ställ åt sidan.
Grönkålssallad: Massera grönkålen mjuk i salt, olivolja och citronsaft.
Receptet och bild av @tuvessonskan, från boken ”Käka Grönt!” (Norstedts)
Servering
Lägg grönkålssalladen ovanpå den rostade vitkålen. Toppa med citronklyftor, dill och belugalinser. Servera med yoghurt vid sidan, samt det brynta smöret.