Denna variant på fatteh med kikärtor i brynt smör, krämig yoghurtdipp gjord på vår äkta grekiska yoghurt samt krispigt libabröd har blivit vår favorit. Servera som den är eller som en av flera rätter som exempelvis en syrlig fänkålssallad med äpple, en vårig morotshummus och såklart massvis av gott bröd och röror.

Ingredienser

  • 4 dl kokta kikärtor, avsköljda och avrunna
  • 50 g smör
  • 1–2 tsk rökt paprika
  • 1–2 tsk spiskummin
  • 2 dl Larsa Grekisk yoghurt                    
  • 1–2 tsk kallt vatten
  • 2 tsk tahini
  • 1/2 citron, saft
  • 1/2 jalapeno, finhackad
  • 1 nypa chiliflakes
  • 1–2 rivna libabröd (gärna råg)
  • Rapsolja, till stekning
  • salt och grovmalen svartpeppar

Gör så här:

Börja med att lägga kikärtorna i en liten kastrull tillsammans med smöret och låt det koka upp på låg värme. Låt smöret smälta och bubbla tills det börjar bli gyllene och luktar kola. Då kan du smaksätta med lite rökt paprika, lite spiskummin, salt, peppar och en miniskvätt citronsaft. Blanda yoghurten med tahini, citronsaft, 1 tsk malen spiskummin och lite kallt vatten. Smaka av med salt och svartpeppar. Stek libabrödet hastigt i olja tills det har blivit knaprigt och fått lite färg. Jag låter några bitar bli lite brända, det tycker jag är gott men du avgör själv hur du vill ha ditt bröd. Lägg det stekta brödet i botten på ett fat. Toppa med yoghurtdippen och därefter kikärtorna med smöret. Toppa gärna med finhackade jalapeños, lite chiliflakes och pudra på lite rökt paprika.

Receptet med yoghurtdipp och bild är framtaget av @tuvessonskan