Denna variant på fatteh med kikärtor i brynt smör, krämig yoghurtdipp gjord på vår äkta grekiska yoghurt samt krispigt libabröd har blivit vår favorit. Servera som den är eller som en av flera rätter som exempelvis en syrlig fänkålssallad med äpple, en vårig morotshummus och såklart massvis av gott bröd och röror.

Fatteh med kikärtor i brynt smör, krämig yoghurtdipp

Portioner: 4
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 15 min
Totaltid: 30 min

Ingredienser

  • 4 dl kokta kikärtor, avsköljda och avrunna
  • 50 g smör
  • 1–2 tsk rökt paprika
  • 1–2 tsk spiskummin
  • 2 dl Larsa Grekisk yoghurt                    
  • 1–2 tsk kallt vatten
  • 2 tsk tahini
  • 1/2 citron, saft
  • 1/2 jalapeno, finhackad
  • 1 nypa chiliflakes
  • 1–2 rivna libabröd (gärna råg)
  • Rapsolja, till stekning
  • salt och grovmalen svartpeppar

Tillagning

  1. Börja med att lägga kikärtorna i en liten kastrull tillsammans med smöret och låt det koka upp på låg värme
  2. Låt smöret smälta och bubbla tills det börjar bli gyllene och luktar kola
  3. Smaksätt med lite rökt paprika, lite spiskummin, salt, peppar och en miniskvätt citronsaft
  4. Blanda yoghurten med tahini, citronsaft, 1 tsk malen spiskummin och lite kallt vatten. Smaka av med salt och svartpeppar
  5. Stek libabrödet hastigt i olja tills det har blivit knaprigt och fått lite färg
  6. Lägg det stekta brödet i botten på ett fat
  7. Toppa med yoghurtdippen och därefter kikärtorna med smöret

Servering

Toppa gärna med finhackade jalapeños, lite chiliflakes och pudra på lite rökt paprika

Receptet och bild av @tuvessonskan