Bjud på en god nygräddad frasig, lätt krispig råraka som förrätt eller lunch. För bästa resultat serveras rårakan direkt ur pannan när den fått krisp på kanterna och är mjuk rakt igenom (får inte stekas på eftervärme). Topping kan varieras och kombineras i det oändliga. Vi gillar naturell labneh, hackad rödlök, avokado och lite olivhack för extra sälta.

Förberedelse: 10 min
Tillagning: 10 min
Totaltid: 20 min

Rårakor

Ingredienser

  • 2-3 dl potatis grovt riven, gärna i fast sort t ex Bintje
  • Eventuellt 1 näve hackad salladslök
  • Smör till stekning
  • Salt och peppar efter tycke och smak

Tillagning

  1. Skala och riv potatisen grovt på rivjärnet och krama ur vätskan ut potatisen.
  2. Blanda med salt i en bunke och ha ev. i hackad salladslök.
  3. Hetta upp smör i en förvärmd stekpanna.
  4. Häll i 1-1,5 dl riven potatis i stekpannan och tryck ut till en råraka med stekspaden. Lite tjockare i mitten än i kanterna. Bryn på hög värme.
  5. Sänk sedan till medelvärme och låt den steka ca 3-4 min på varje sida tills gyllenbrun och frasig.
  6. Vänd rårakan med två stekspadar, eller ta hjälp av en tallrik eller ett lock.
  7. Stek andra sidan först på hög värme och sedan medelvärme i minst 5 min.
  8. Tillsätt mer smör om det behövs.
  9. Lägg rakan på hushållspapper så att fettet rinner av.

Tillagning

  1. Servera rårakorna omgående med valfri topping.
  2. Vi rekommenderar fluffig fetaröra, labneh, iskall vitlöksyoghurt med lök och kanske någon skiva avokado. Tillsammans med en fräsch grönsallad får du en fulländad måltid! 

Följ oss på Instagram!